نكات اینترپل
اينترپل
مقررات
دانستنیهای اینترپل
اينترپل ايران
اينترپل امارات
استرداد مجرمین
قانون استرداد ایران
شاكى اينترپل
متهم اينترپل
نكات اینترپل
پلیس اینترپل
استرداد در لغت به معنای درخواست بازگرداندن، بازدهی و باز پس فرستادن آمده است. اصطلاح حقوقی استرداد نیز به معنای واژه آن نزدیک و عبارت است از اقدام متقابلی که بر اساس آن دولت ها افرادی را که به علت ارتکاب جرم تحت تعقیب مقامات قضایی دولتی قرار گرفته یا محکوم شده اند و به قلمرو دولت دیگر فرار کرده اند- موافق قواعد و شرایط خاصی به یکدیگر مسترد می دارند.
خدمات پلیس اجرایی
اینترپل با پشتیبانی آموزشی و اجرایی از اعضا، این امکان را فراهم می کند تا در صورت لزوم در زمینه جرم های اولویت دار مانند مجرمان فراری، امنیت عمومی، تروریست ، موادمخدر، جرائم سازمان یافته، قاچاق انسان، جرائم اقتصادی و جرائم پیشرفته مرتبط با فناوری روز، آموزش لازم و خدمات مربوط را دریافت کنند.
بخشنامه های بین المللی در مورد اشیاء و اموال فرهنگی مسروقه
این بخشنامه ها عتیقه جات، میراث فرهنگی کشورها، تابلوهای با ارزش نقاشی و… مسروقه صادر و به درخواست کشورهای عضو توسط دبیرخانه مرکزی انتشار می یابد.
اینترپل تهران (اداره کل پلیس بین الملل ناجا)
ایران جزو قدیمی ترین اعضای سازمان بین المللی پلیس جنایی به شمار می آید. قبل از ادغام نیروهای انتظامی دفتر ارتباط اینترپل ایران یکی از دوایر اداره کل تشخیص هویت شهربانی کل کشور محسوب می شد و وظیفه آن ارتباط و همکاری با مراکز پلیسی بین المللی جنایی کشورها و دبیرخانه کل اینترپل و واحدهای مختلف پلیس ایران و سایر دستگاه ها بود.
همچنین امور مربوط به دستگیری و تعقیب تبهکاران بین المللی را به عهده داشت و با ارتباط دائمی و مستمری که با مراکز اینترپل در دیگر کشورهای عضو داشت، نسبت به تعقیب و استرداد مجرمین بین المللی اقدام سریع به عمل می آورد.
اینترپل تهران بعد از ادغام نیروهای انتظامی و تشکیل نیروی انتظامی واحد با توجه به اهمیت وظایف محوله به صورت یک اداره کل تحت تابعیت معاونت تحقیقات و کشف جرائم وقت ناجا سازماندهی شد. از مردادماه س ال 1377 نیز با صلاحدید مسئولان ناجا ساختار سازماندهی اداره کل گسترش یافته و به صورت یک اداره کل مستقل با پنج اداره تخصصی انجام وظایف محوله را عهده دار شد. بی شک گسترش ساختار سازمانی اینترپل تهران در سالیان اخیر نشان دهنده اهمیت نقش اینترپل در مبارزه علیه جرائم و توجه مسئولان به این امر مهم است.
اهم مأموریت های اداره کل پلیس بین الملل ناجا
1. انجام اقدامات لازم در زمینه شناسایی، دستگیری و استرداد مجرمین متواری به خارج از کشور و انجام اقدامات لازم مشابه در زمینه درخواست های واصله از اینترپل سایر کشورها.
2. پیگیری جرائم ایرانیان در خارج از کشور.
3. انعکاس جرائم اتباع بیگانه در ج.ا.ایران به اینترپل کشور متبوع آنها.
4. تبادل اطلاعات پلیسی با دبیرخانه مرکزی سازمان اینترپل و اینترپل کشورها در زمینه:
الف– مبارزه با جرائم بین المللی – سرقت و قاچاق.
ب– گمشدگان.
ج- اقدامات، تجربیات و دیدگاه های ناجا.
د- نیروی انسانی و آموزش.
ه – ابزار و تجهیزات.
و- فناوری پیشرفته.
ز– تکنیک.
ح – مهندسی و تأسیسات.
ط– آمار، اطالاعات و بولتنهای تخصصی.
ی– سایر موارد ضروری.
5. همکاری با اینترپل کشورها درخصوص مبارزه با جرائم بین المللی
6. صدور گواهی عدم سوءپیشینه به زبان انگلیسی برای ایرانیان مقیم خارج از کشور.
7. اقدام درخصوص ردیابی و شناسایی گمشدگان ایرانی در خارج از کشور و اتباع خارجی گمشده در داخل ج.ا.ایران.
8. اعالم مشخصات آثار فرهنگی و هنری مسروقه به سایر کشورها و اقدام در جهت ردیابی و کشف آثار هنری مسروقه اعالمی از طرف سایر کشورهای عضو اینترپل در ج.ا.ایران.
9. ایجاد هماهنگی های لازم برای شرکت نمایندگان ناجا در کنفرانس ها و سمینارهای بین المللی.
10. انجام تحقیقات و پژوهش های بین المللی و تجزیه و تحلیل جرائم در سطح دنیا.
11.پیگیری جرایمی که در چند کشور به وقوع پیوسته وبه نحوی بامنافع یا اتباع ج.ا.ایران مرتبط باشد.
12.برگزاری نشست های تخصصی بین المللی و منطقه ایی در راستای وظایف و مأموریت های نیروی انتظامی در ج.ا.ایران.
13. ارائه مشاوره پلیسی در امور بین الملل به عموم.
نقش اینترپل تهران در استرداد مجرمین
همان گونه که در بحث مأموریت ها و وظایف اداره کل پلیس بین الملل اعلام شد، یکی از مهم ترین وظایف این اداره کل انجام اقدامات لازم در زمینه شناسایی، دستگیری و استرداد مجرمین متواری به خارج از کشور و انجام اقدامات لازم مشابه در زمینه درخواست های واصله از اینترپل سایر کشورها است. با عنایت به این که جرائم ارتکابی توسط مجرمین متواری به خارج از کشور جرائمی مهم نظیر قتل، کلاهبرداری کلان، اختلاس، جعل اسناد دولتی و… است، بدیهی است استرداد این گونه مجرمین ضمن استیفای حقوق مالباختگان و زیان دیدگان و ناامن کردن سراسر دنیا برای مجرمین حرفه ای و بین المللی، آثار و تبعات مثبت و سازنده ای در ایجاد امنیت در داخل کشور خواهد داشت.
دفاتر اینترپل کشورها بازوی اجرائی مقامات قضایی در امر استرداد هستند. در کشور ما نیز این وظیفه به عهده اداره کل پلیس بین الملل است که در راستای وظایف محوله، اقدام های ازم را درخصوص احکام صادره توسط مراجع قضایی در زمینه دستگیری و استرداد مجرمینی که پس از ارتکاب جرم به خارج از کشور گریخته اند و یا بالعکس به عمل می آورد.
فعالیتهای اینترپل یا همان سازمان بینالمللیِ پلیس جنایی، تعداد قابل توجهی پرسش و تقاضا برای کسب اطلاعات و درخواستِ مصاحبه با مقامات ارشدِ این سازمان ایجاد میکند.
در وبسایت رسمی اینترپل که به چند زبان (البته زبان فارسی جز آنها نیست) آمدهاست؛ اینترپل از اطلاع رسانی و شفافیت دربارهی فعالیتهای خود استقبال میکند و از نشریات و خبرنگاران و روزنامه نگاران و فعالان حوزه رسانه، حمایت و آنان را تشویق میکند و سعی میکند به جز در مواردی که انتشار اطلاعات محرمانه است، نقل قول ها و بیانیه های رسمی مقامات ارشد و آگاهی های لازم را در قالب اخبار متنی، عکس و ویدئو و مصاحبه، در اختیار افکار عمومی قرار دهد.
توجه: یکی از قواعد اینترپل این است که پرس و جوها، تحقیقات و بررسیها و به طور کلی داده های مرتبط با موضوعاتی که روی آن کار صورت میگیرد باید به سازمان ملی آن کشور، یعنی دفتر اینترپل در آن کشور ارسال گردد.
پاسخ به پرسش های متداول دربارهی اینترپل
چگونه میتوان با یک مقام ارشد در اینترپل مصاحبه کرد؟
همه پرسشهای مطبوعاتی و درخواستهای مصاحبه رسانهای باید از طریق فرم تماس در وب سایت اینترپل به دفتر مطبوعاتی این نهاد ارسال شود. متقاضیان باید آدرس ایمیل و شماره تلفن خود را در فرم مربوطه درج کنند و منتظر پاسخ بمانند.
چگونه میتوان با دفتر اینترپل در یک کشور تماس گرفت؟
اگر تقاضای تماس از جانب اصحاب رسانه باشد باید از طریق پلیس ملی و یا وزارت مطبوعات(در هر کشور ممکن است این وزارتخانه نام و عنوان متفاوتی داشته باشد) در آن کشور، مطرح شود. دفاتر اینترپل نمیتوانند پاسخگوی پرسشهای مردمی باشند.
آیا اینترپل میتواند تأیید کند که فردی بازداشت شده است؟
هرگونه دستگیری و بازداشت در یک کشور توسط پلیس آن کشور و مطابق قوانین ملی انجام میشود و اینترپل لزوما از آن مطلع نیست.
برای بررسی اینکه آیا شخصی در یک کشور دستگیر شدهاست باید مستقیماً با مقامات ملی مربوطه تماس گرفت.
آیا اینترپل میتواند تأیید کند که شخصی درحال استرداد است؟
اینترپل در درخواستهای استرداد مشارکت نمیکند، مواردی مثل استرداد به صورت دوجانبه بین مقامات ملی انجام میشود. در نتیجه برای استعلام وضعیت استردادِ اشخاص، باید مستقیما با مقامات ملی مربوطه تماس گرفته شود.
چگونه میتوان فهمید کسی در Red Notice یا اخطار قرمز قرار دارد؟
برخی از اخطارهای قرمز برای انتشار عمومی مجاز هستند و در یک وبسایت منتشر شده و در دست رساند و میشود با جستجو در آن به اطلاعات مورد نظر دست یافت، اما اکثر اخطارهای قرمز فقط برای نیروهای پلیس است و نمیشود آنها را منتشر و فاش ساخت.
ضمناً اینترپل دربارهی افراد خاص و ویژه، مگر در شرایط خاص و با تأیید کشورِ عضوِ مربوطه، اظهارنظر نمیکند.
آیا اینترپل آمار جنایات را منتشر میکند؟
خیر،اینترپل آمار جرم و جنایت را جمع آوری نمیکند و هیچ لیست، نمودار و جدولی برای مقایسه ی میزان جرم و جنایت در کشورهای مختلف ندارد، برای کسب چنین اطلاعاتی باید با مسئولین سازمانهای مربوطه در آن کشور و یا سازمانهای بینالمللی دیگری که زمینهی فعالیت آنها با آمار جرم و جنایت در نقاط مختلف جهان مرتبط است تماس گرفت.
بودجه ی اینترپل چگونه تأمین میشود؟
بودجه ی اینترپل بیشتر توسط دولتها، و نیز از طریق کمکهای قانونی و داوطلبانه تأمین میشود که به دلیلِ تفصیلِ این پاسخ و تشریحِ جزئیات آن، در شمارهی بعدیِ ماهنامه ی حقوقی قدر، به این موضوع پرداخته میشود.
رئیس اینترپل کیست؟
دبیرکل اینترپل، مسئول اصلی و تمام وقت این سازمان و مسئول مدیریت این سازمان است که برای تفهیم بهتر آن میتوان گفت جایگاه دبیرکل معادل جایگاه مدیرعامل در شرکتهای بخش خصوصی است.
رئیس اینترپل به صورت پاره وقت و بدون حقوق این عنوان را بر عهده دارد و نقش اصلی او ریاست جلسات سالانه ی مجمع عمومی و ریاست جلسات کمیته ی اجرائی است.